luni, 20 iunie 2011

Fotbalul oneştean devine istorie !


Patru dintre cei şase acţionari ai clubului de fotbal FCM Oneşti au anunţat că nu vor mai finanţa echipa de Liga a III-a, care, cel mai probabil, se va desfiinţa. Este vorba de Constantin Alexa, Ovidiu Momanu, Laurenţiu Neghină şi Marcel Colpoş, care au afirmat că nu vor mai da bani pentru echipa FCM Oneşti.
Primii doi, Alexa şi Momanu, au precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu vor mai finanţa nici echipele de copii, în timp ce Neghină şi Colpoş au declarat că nu au luat încă o decizie în privinţa juniorilor. Un alt acţionar, Marcel Bujor, abia a sosit din străinătate şi nu a făcut precizări în legătură cu finanţarea pe viitor a echipelor de la FCM Oneşti. Singurul care a anunţat că va continua să sprijine echipa mare a fost directorul sportiv Iulian Popa, cel de-al şaselea acţionar al clubului.

Dezinteres din partea primarului
Principalul motiv pentru care s-au retras Constantin Alexa şi Ovidiu Momanu l-a reprezentat lipsa de interes din partea autorităţii locale, în speţă a primarului Emil Lemnaru, care a refuzat să finanţeze în mod direct clubul oneştean.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată recent, omul de afaceri bucureştean Constantin Alexa a arătat că el a susţinut clubul FCM Oneşti cu peste 75 % din bugetul total, până în iarnă, când a solicitat sprijin financiar din partea Primăriei şi Consiliului Local Oneşti. Însă primarul Emil Lemnaru s-a opus categoric, fapt care a stârnit indignarea finanţatorilor de la FCM Oneşti, care au susţinut că e vorba de o echipă ce reprezintă oraşul, iar suma solicitată de la bugetul local este destul de mică, de 10 – 15.000 de lei pe lună.
“E aproape hilar să spui că o comunitate ca aceasta nu are 10.000 de lei pe lună pentru a finanţa o echipă dintr-un sport de masă”, a spus Constantin Alexa, preşedintele grupului de firme Axa. La rândul său, Ovidiu Momanu, preşedinte şi finanţator la FCM Oneşti, care deţine funcţia de director la firma Axa Security, ce efectuează paza la Rafo, a apreciat că bugetul clubului oneştean se ridică la 600.000 de lei (6 miliarde de lei vechi) pe an, sumă din care cea mai mare parte a fost asigurată de Constantin Alexa, până în iarnă, când acesta a decis să contribuie în părţi egale cu ceilalţi acţionari.
Momanu a arătat că, deşi este din Bucureşti, Alexa a sprijinit fotbalul oneştean, în care a investit bani serioşi, în timp ce autoritatea locală nu a acordat finanţare pentru fotbal. “Mai bine construiam o casă pentru un amărât”, a spus şi Constantin Alexa. El a mai investit alte sute de milioane de lei vechi şi în turneul pentru copii, Cupa Axa Security, care se desfăşoară în fiecare an.
Alexa a adăugat că a preferat să nu transforme clubul FCM Oneşti într-o societate comercială, ci să rămână o asociaţie non-profit, fapt pentru care s-a pierdut şi suţinerea unor oameni de afaceri din oraş. “N-am dorit să facem o afacere, motiv pentru care şi finanţarea, şi controlul puteau fi efectuate de Consiliul local”, a susţinut Alexa. Pe de altă parte, primarul Lemnaru spune că nu are cum să finanţeze un club privat. “Noi avem probleme de ordin public, şi nu le putem rezolva pe cele de ordin privat”, ne-a spus Lemnaru.

Vendetă din partea primarului sau coincidenţă?
Schimbul de replici între primarul Emil Lemnaru şi acţionarii de la FCM Oneşti, pe tema finanţării de la bugetul de stat, a început în iarnă, când edilul-şef a suţinut că sprijină deja clubul de fotbal, prin punerea la dispoziţie a stadionului, prin întreţinerea acestuia şi prin asigurarea utlităţilor. Primarul a estimat că toate acestea ar însemna circa 200.000 de lei pe an cheltuiţi de la bugetul local, dar ulterior a revenit şi a apreciat că ar fi vorba de 145.000 de lei.
Acţionarii de la FCM Oneşti au arătat că e vorba de o sumă inventată, pentru că singurele cheltuieli de la stadion, făcute pentru clubul de fotbal, erau cele cu duşurile fotbaliştilor (doar de două ori pe lună) şi cu lumina de la vestiare, acestea fiind de circa 3.000 de lei pe lună, după cum a estimat Constantin Alexa, care a mai spus că afirmaţiile făcute de primar nu sunt adevărate.
“Am spus că cine a făcut acea afirmaţie este un pic mincinos, dar la scurt timp după aceea, am primit un control de la Primărie, la sediul firmei noastre, pentru taxa de mediu-salubritate – a declarat Alexa, la conferinţa de presă. Cei de la Primărie au constatat că am avea de plată, retroactiv, pe ultimii 3 ani, 36.600 de lei (366 milioane de lei vechi). I-am dat în judecată, pentru că e o taxă complet ilegală, dar am vrut să fac un apel şi la oamenii de afaceri din ţară, pentru că nicăieri nu e o atitudine atât de agresivă faţă de mediul de afaceri ca la Oneşti. Mi se pare penibil modul de a trata cu oamenii de afaceri din oraş“.
Pe de altă parte, primarul Emil Lemnaru afirmă cu vehemenţă că nu există nici o legătură între schimbul de replici legat de fotbal şi controlul efectuat la firma finanţatorului de bază de la FCM Oneşti. “Eu n-am dispus nici un control, nimănui – se apără Lemnaru. E atributul Compartimentului comercial să controleze. Suntem o autoritate serioasă. A fost un control de rutină”. Însă Alexa a rămas convins că a fost vorba de o răzbunare din partea primarului, pentru afirmaţiile făcute la adresa sa.

Acţionarii nu mai au cum să asigure finanţarea
După anunţurile făcute de Alexa şi Momanu, şi-a anunţat retragerea şi Laurenţiu Neghină. “Din punctul meu de vedere, ce ţine de echipa mare nu mai poate continua – ne-a declarat Laurenţiu Neghină, patronul de la Nevila. Şi aşa a fost foarte greu anul acesta, iar fără Alexa nu mai există şansă. E peste puterile noastre financiare. Însă în privinţa copiilor, aş vrea să găsim o soluţie. Urmează să ne întâlnim, ca să vedem ce spun şi ceilalţi acţionari”.
Cam de aceeaşi părere a fost şi Marcel Colpoş, un alt finanţator de la FCM Oneşti. “Pentru echipa mare, decizia e unanimă, pentru că nu mai facem faţă – ne-a spus Colpoş. Am tot aşteptat să se implice şi primăria. Acţionarii s-au retras rând pe rând, dar bugetul necesar a rămas la fel, fapt pentru care contribuţia celor puţini care am mai rămas a crescut enorm, întrucât suma totală s-a împărţit la un număr mult mai mic de persoane. În privinţa echipei de copii, urmează să luăm o decizie. În rest, am să mai sprijin câte un sport, dar fără constrângeri”.
Singurul care a rămas optimist a fost directorul sportiv Iulian Popa, alt acţionar al clubului. “Noi sperăm să găsim soluţii ca să mergem mai departe – a arătat Popa. Mai suntem în discuţii şi cu alţi oameni de afaceri, care s-au arătat interesaţi”.
Ultimul acţionar, Marcel Bujor, se va decide zilele acestea. “Abia am venit în ţară şi voi analiza situaţia”, ne-a spus Bujor. În privinţa primarului Emil Lemnaru, acesta nu a dat semne că regretă dispariţia clubului FCM Oneşti.
“O să mai avem fotbal la CSS, unde sunt mai multe echipe”, ne-a spus Lemnaru, care a arătat şi faptul că în fotbalul din România sunt şi multe scandaluri, motiv pentru care oneştenii ar trebui să se orienteze către alte campionate, în opinia edilului-şef. “O supapă bună ar fi meciurile din Champions League”, a îndemnat primarul.

Ora 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu