luni, 20 iunie 2011

Fotbal si 300 de copii la Onesti


Peste 300 de copii de pe Valea Trotușului au luat startul la cea de-a III-a ediție a Cupei Axa Security, programată pentru perioada 13 – 15 iunie, turneu de fotbal organizat de grupul de firma Axa, prezidat de omul de afaceri bucureștean Constantin Alexa, din care face parte și societatea Axa Security, care asigură paza la Rafo și care este condusă de directorul Ovidiu Momanu.
Cei doi, Alexa și Momanu, au susținut, recent, o conferință de presă, în care au precizat că vor continua să organizeze turneul pentru copii, chiar dacă ei s-au retras de la clubul de fotbal FCM Onești, unde erau finanțatori de bază. La ediția din acest an a Cupei Axa Security au intrat în competiție 23 de echipe, împărțite în patru grupe, pe două categorii de vârstă: pentru copii născuți în '97 – '98 și pentru cei din '99 – 2000. Acestea provin din Onești (de la școlile nr. 1, “Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, “George Călinescu” și “Ghiță Mocanu”), Brătila, Helegiu, Cașin, Dărmănești, Agăș, Căiuți și alte localități.

Sprijin pentru copiii săraci
După cum a afirmat Constantin Alexa, unul dintre scopurile competiției a fost să ofere o șansă copiilor fără posibilități materiale, în special celor de la țară, care nu au cum să-și pună în practică talentul de fotbaliști. În acest sens, el a hotărât ca printre premiile acordate să figureze și câte o minge de fotbal. “Pentru acele categorii de copii care nu au alte posibilități, acea minge pe care o voi da la fiecare copil în parte înseamnă foarte mult”, a spus Constantin Alexa, la conferința de presă.
Stimularea copiilor din mediul rural s-a văzut și în entuziasmul cu care micii fotbaliști de la țară au abordat partidele de la Cupa Axa Security, evoluția lor fiind una foarte bună. Astfel, în chiar primul meci din cadrul turneului, Școala Căiuți a învins cu 4 – 0 Școala nr. 1 Onești, fapt care i-a încurajat și mai mult pe micii fotbaliști de la Căiuți.
“E prima oară când vin la Onești, dar îmi place foarte mult”, ne-a spus Mihăiță Dohotaru, elev la școala din Căiuți. Entuziasmul s-a transmis și profesorilor de sport care i-au însoțit pe elevi la stadionul “Energia” din Onești, acolo unde s-au desfășurat meciurile.
Organizatorii turneului au ținut legătura în permanență cu profesorii, iar copiii au fost însoțiți tot timpul de câte un cadru didactic. La stadion, s-au asigurat echipamente de joc, pentru cazul în care culorile celor două echipe din teren au fost la fel, precum și arbitri calificați, de la Colegiul Arbitrilor din Onești, instalație de sonorizare și crainic, precum și alte facilități.
“Este cea mai serioasă competiție de masă organizată pe Valea Trotușului”, ne-a declarat Ovidiu Momanu, directorul turneului. Premiile au fost și ele pe măsură, depășind valoarea de 20.000 de lei (200 milioane de lei vechi), fiind acordate echipelor câștigătoare, precum și pentru cel mai bun marcator, cel mai bun jucător, cel mai bun portar și așa mai departe, care au primit cupe, diplome, mingi de fotbal, echipament sportiv și chiar bani.

Bază de selecție pentru nimeni
Celălalt scop al competiției a fost să asigure o bază de selecție pentru revigorarea fotbalului din Onești.
“Am spus că, dacă din cele câteva sute de copii participanți la turneu vor fi selectați măcar 5 care să fie promovați într-o formă organizată de fotbal, atunci ar fi un mare cîștig”, a precizat Constantin Alexa. Scopul a fost atins complet la primele două ediții ale turneului, când cu copii selectați la competiție s-a constituit echipa de juniori C de la FCM Onești, care a devenit campioana județului Bacău, în ultimii ani. Anul trecut, juniorii C au devenit și campionii regiunii, după ce au învins echipele campioane ale județelor Vaslui, Harghita și Covasna. Anul acesta, ei s-au oprit la turneul zonal, unde au fost învinși de rivalii de la CSȘ Vaslui. Mai mult, doi dintre copii, Vlad Răican și Mihai Toader, au fost selectați la lotul național, de curând, și sunt doriți și de clubul Dinamo. “Din păcate, acel deziderat de la primele două ediții ale Cupei Axa Security nu mai are valabilitate acum”, a spus Constantin Alexa, care a anunțat că se retrage de la FCM Onești și nu va mai finanța nici echipele de copii din cadrul clubului.
Și Ovidiu Momanu s-a retras de la club, iar Laurențiu Neghină și Marcel Colpoș nu mai doresc nici ei să finanțeze echipa mare.
Organizatorii turneului spun că, dacă FCM Onești se desființează, selecția unor fotbaliști buni, remarcați la Cupa Axa Security, nu va mai fi de nici un folos pentru fotbalul oneștean, dacă nu va mai exista nici o echipă de seniori care să-i poată “crește” pe copiii talentați.

Ora 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu